Kossuth szakálla

„Minél inkább nyomta valami elháríthatatlan a nemzet szívét, annál nagyobbra hagyá szakállát.” – írta Kőváry László 1860-ban. Férjemmel úgy döntöttünk, hogy szakállat növesztünk (egyelőre csak neki.)

Aki azt hinné, a szakáll úgy keletkezik, hogy az ember minden nap negyed órával többet alszik, mint szokott, téved. Az interneten fellelhető szőrbarát körök (pl. itt: http://www.beards.org, meg itt: http://thedermblog.com, vagy itt: http://www.worldbeardchampionships.com) mindenkit arra intenek, hogy az arcszőrzetet tudatosan kell megtervezni, nevelgetni és gondozni. Az első hat hétben a feladat a borotválkozás, igazítás teljes mellőzése. Különböző kencéket ajánlanak arra az esetre, ha a serkenő szakáll gazdájának kellemetlen szúrást, viszketést okozna. A hatodik hét végére fehéren-feketén láthatjuk, miből gazdálkodhatunk, milyen forma és fazon egyáltalán, ami szóba jöhet. Mert alaptétel az is, hogy ebkapor ide, kutyatej oda, már az anyaméhben eldől, mit tudunk majd arcszőr terén felmutatni. A növesztés fázisában különös meglepetésekre is lehet számítani, például mikor a szőke fejen rőt szakáll bújik elő. A profik geometriai pontokat rajzolnak az arcra, ezek egymáshoz való viszonyában deriválnak, integrálnak, végül megszerkesztik a szakáll legelőnyösebb vonalát. Ekkor vehetjük az ollót, borotvát vagy a trimmelő gépet a kezünkbe, s végre kialakíthatjuk a formát és a kívánt hosszt. Választhatunk magunknak mainstream fazonokból (Dr. House, David Beckham), de ha szőrünk engedi, bátran visszanyúlhatunk a történelem híres szakállaihoz is. Egy biztos: a formára nyírt szőr jellegzetessé és emlékezetessé teszi az arcot, sőt, akár a személy védjegyévé is válhat.

Míg a korábbi évszázadokban a szakáll viselése elsősorban a házasemberek előjoga volt, később a politikai eszmékkel való azonosulás kifejezésére is használták. Az 1848-as szabadságharc leverése után a passzív ellenállás egyik jellegzetes megnyilvánulási formája volt a Kossuth-szakáll viselése. „A Kossuth-szakállas férfiról nyomban meg lehetett állapítani, hogy ambíciói közé nem tartozik az a cél, hogy valaha udvari bálon is megjelenhessen. Mellőzés, néha még üldözés is járt ezzel a szakállviselettel, de még papok is viselték, például a lengyel határszélen, a podolini magyar piaristák, ahova ritkán jött látogatóba felettes hatóság. És akkor is azt mondhatták a szerzetesek, hogy a szűk, kemény papi gallér miatt nem tudják nyakukról leberetváltatni a szőrzetet.” (Krúdy Gyula: Podmaniczky Frigyes szakálla, 1924)

El kellene készíteni már végre a Nagy Magyar Szakáll Arcképcsarnokot az Árpád-háziaktól Tamás Gáspár Miklósig! Várom a jelöléseket!

Reklámok

One response to “Kossuth szakálla

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s